Ghid pentru a deveni student internațional în 2023-2024

Cum alegi Universitatea

Mulți tineri vor să fie admiși la universități din top 20 mondial, dar foarte puțini reușesc.

De ce trebuie să ții cont când aplici la o facultate din afară și, cel mai important, cum te pregătești? 

Unele țări au liste oficiale guvernamentale care evaluează universitățile de top naționale. Cu toate acestea, de exemplu în Statele Unite nu există clasamente publice standardizate ale colegiilor. În schimb, există mai multe companii private care analizează și clasifică aceste colegii. De aceea, clasamentul oficial nu ar trebui să fie singurul criteriu pe care îl utilizezi pentru a alege o universitate.

Un mit des întâlnit printre elevii români este că dacă ai note apropiate de 10 în adeverința de studii din anii de liceu și un nivel de C1 la limba engleză, vei fi automat admis la o universitate din Ivy League sau Top 10 din UK. 

Lucrurile nu stau deloc așa. Cerințele sunt din ce în ce mai mari de la un an la altul și competiția este din ce în ce mai acerbă, iar candidații – mult mai bine pregătiți, concurând pe un număr limitat de locuri pentru studenți internaționali. În plus, numărul și valoarea burselor și ajutorului financiar a scăzut în ultimii doi ani. Chiar și în Europa, scorul la testele standardizate (SAT, ACT, GMAT, GRE, HPAT, LNAT), cu care sunt acceptați candidații la universități bine cotate în clasamente, crește de la un an la altul. De exemplu, la admiterea din anul 2022, a fost necesar un scor minim de 1400 la examenul SAT, pe când în 2021 un scor de 1300 era suficient.

Aplic la Harvard, poate am noroc să fiu admis și să primesc și bursă” – este o abordare neinspirată. Nimic nu este hazard sau noroc, ci este nevoie de implicare continuă, muncă susținută și ghidată de consilierea educațională, în afara școlii, care se începe încă din primul an de liceu. Scopul acestor activități este de a descoperi profesia potrivită, de a dezvolta abilitățile cerute în zilele noastre, necesare în viața academică și în cea profesională. Aplicațiile trimise “la noroc” nu înseamnă decât o irosire a timpului și a resurselor, atât ale candidatului, cât și ale mentorului său. 

Cum alegi programe de pregătire pentru universități internaționale?

Activitățile, cursurile, lecturile și programele academice spre care sunt îndrumați elevii care vor să aplice în străinătate sunt personalizate și sunt schițate de consilierul educațional împreună cu elevul și părinții, ținând cont de mai multe criterii, printre care: 

  • domeniul de studiu ales;
  • abilitățile deja dobândite sau native ale aplicantului;
  • aspirațiile academice ale elevului;
  • posibilitățile financiare ale familiei.

Programele sau cursurile inutile ori în exces pe care anumiți elevi le urmează nu fac decât să îi epuizeze, să neglijeze școala și să îi deconcentreze de la drumul ales. De aceea, acestea se evaluează din punctul de vedere al efortului și al timpului alocat, astfel încât activitatea școlară să nu fie trecută pe planul al doilea. 

Pentru a maximiza șansele unei aplicații reușite, uneori elevii trebuie să urmeze cursuri (chiar și online) pentru materii pe care nu le studiază în școala românească și care le aduc credite.

După dobândirea acestor abilități academice sau non-academice, elevul ar trebui să se consulte cu mentorul său în ceea ce privește eligibilitatea și abia după aceea să stabilească unde va aplica.

Întrucât suntem atât de diferiți, și dorințele, preferințele, interesele noastre diferă. Universitatea nu trebuie aleasă niciodată gândind: “Vreau acolo, că acolo a învățat și vărul meu” sau “Acolo se duc colegii mei de clasă”. 

Cum îți alegi universitatea?

Alegerea trebuie să corespundă criteriilor tale și să răspundă la întrebări ca:

  • Vreau să merg la o universitate mare sau la o facultate mică?
  • Ar trebui să merg la o facultate publică sau la o facultate privată?
  • Aș fi mai fericit într-un campus universitar care se află în mediul rural, într-un oraș mic sau într-un oraș mare?
  • Ce program vreau să studiez?
  • La ce tipuri de activități din campus și organizații studențești vreau să mă alătur?
  • Ce perspective de carieră am după absolvirea acestui program de licență?
  • Sunt eligibil pentru a candida la acest program de studiu?

Pentru a avea rezultate, succes și a fi mulțumit de facultatea aleasă, te încurajăm să ții cont de următoarea îndrumare: 

“Nu există cea mai bună universitate din lume; cea mai bună universitate este cea care mi se potrivește mie”.

 

Nona Colfescu

Senior Educational Counselor/ Business Development Manager 

High Edu Consulting

Contact