O altfel de vacanță de vară

Vacanța de vară este cea mai așteptată perioadă pentru toți elevii. După un an în care ai învățat și ai muncit din greu, în sfârșit ai timp pentru tine, te poți relaxa în voie, poți dormi până târziu și este vremea perfectă pentru excursii – în țară sau în străinătate. Probabil că deja ți-a zburat gândul la străzile însorite ale orașelor pe care ți-ai propus să le vizitezi la vară.

Ți-ai făcut planuri de vacanță ? Ce zici de un program internațional de vară?

Este destinat elevilor cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, are toate atuurile unei vacanțe în străinătate și vine cu multe beneficii în plus. Versiunea ta din viitor cu siguranță îți va mulțumi dacă alegi să participi. Iată de ce:

  • Te va ajuta în alegerea domeniului și a universității pe care dorești să o urmezi;
  • Îți vei dezvolta abilitățile;
  • Vei avea oportunități de practică, de altfel rare în sistemul nostru de învățământ;
  • Îți vei completa cu ușurință dosarele de admitere la universitățile de prestigiu la care aspiri. Vei avea o activitate-vedetă pentru CV-ul tău, scrisorile de motivație și scrisorile de recomandare;
  • Vei rămâne cu niște amintiri frumoase și vei forma prietenii cu oameni din întreaga lume;
  • Vei testa cum arată viața de student.

Ce trebuie să iei în considerare atunci când îți faci planurile pentru facultate?

1. Decide UNDE vrei să studiezi

A studia la o facultate în străinătate înseamnă, înainte de toate, a trăi în acea țară. Cultura, stilul de viață, energia oamenilor și modul în care decurg lucrurile în țara respectivă formează un ansamblu în care va trebui să te integrezi. Sunt multe schimbări care intervin: trebuie să vorbești constant în altă limbă, ești departe de casă, apar responsabilități mari pe care trebuie să le gestionezi, așa că este foarte important să îți placă mediul în care te afli.  Sfatul nostru este să mergi la fața locului, să vezi cu ochii tăi cum va arăta viitoarea perioadă din viața ta. Un sejur scurt îți va confirma dacă locul acela este sau nu potrivit pentru tine, înainte să iei decizia finală.

2. Testează viața de student internațional

Programele de vară se desfășoară în campusurile universităților, oferindu-ți ocazia de a locui în căminele studențești, de a învăța în sălile de curs, de a întâlni studenți care deja învață acolo și de a vorbi cu ei despre ceea ce le place (sau nu le place) la țara, universitatea, domeniul pe care le-au ales. Astfel, te vei asigura care este cea mai bună alegere pentru tine.

 3. Vezi ce ți se potrivește (domeniu, sistem educațional)

Bun, să ne imaginăm momentul în care vei fi admis la universitatea ta de vis. După extazul de rigoare și mutarea implicită, începi cursurile. În acel moment îți dai seama că ai fost așa concentrat pe a aplica la facultatea aceea și a fi admis, încât ai trecut cu vederea faptul că va trebui să mergi, timp de câțiva ani, la cursuri. Fiecare școală are un stil ușor diferit și este important să vezi dacă acel stil este potrivit pentru tine. Abordarea profesorilor, stilul de predare (pe bază de dezbateri sau de lecturare și prezentare), sălile de clasă (care pot fi mai formale sau mai relaxate) – toate acestea vor fi elemente-cheie în viața ta de student. Tu la ce fel de experiență visezi? Vino să vezi dacă așteptările și dorințele tale se adeveresc și în realitate, în cadrul programelor de vară!

4. Ieși din zona ta de confort

Este ocazia perfecta să îți depășești limitele în privința adaptării la nou – loc, limbă, oameni. Toată lumea este în aceeași situație ca tine. Toți sunt puși într-o situație complet nouă, în care trebuie să se adapteze. Lasă la o parte gândurile limitative și discursul negative. Mergi și fă cunoștință cu ceilalți, nu te forța să găsești un subiect de discuție pentru că va veni de la sine, nu sta retras. Gândește-te că planul social are o mare importanță. Atunci când vei merge la facultate vei fi cu siguranță persoana aceea sociabilă, care se cunoaște cu multă lume, iar antrenamentul acesta îți va prinde bine. Orice început este mai greu și toți porniți din același punct.

5. Învață noi abilități de viață

Profesorii spun adesea că studenții nu sunt pregătiți pentru noile provocări cu care se confruntă atunci când ajung la facultate, dar abilitățile pe care le vei dezvolta în cadrul programelor de vară îți pot oferi cunoștințele practice de care ai nevoie pentru a ieși în evidență și a excela. Gândirea critică este o abilitate pe care se bazează tot sistemul de învățământ internațional și pe care ți-o poți dezvolta în cadrul programului pe care ți-l alegi. Vei avea un atu încă din prima zi de facultate, care te va ajuta să te adaptezi rapid la cerințele profesorilor și să vezi lumea altfel. Și acesta este doar un exemplu.

Vrei să ai parte de o asemenea experiență?

Noi, echipa High Edu, te putem ajuta să găsești programul potrivit pentru tine, în funcție de nevoile și dorințele tale.

Scrie-ne un mesaj și te vom ajuta cu mare plăcere în procesul de aplicare la programele de vară.

În următorul articol îți vom prezenta categoriile de programe de vară și îți vom explica căror tipuri de elevi li se potrivește fiecare.

Urmărește-ne pe Social Media pentru a afla primul când postăm noi informații și articole!

Diana Maxim, consultant High Edu 

Contact