invatamant

Provocarea clasei a opta este una pe care, din păcate, nu toți elevii români sunt pregătiți să o întâmpine cu brațele deschise. Această primă etapă de maturizare din viața unui tânăr este descrisă ca fiind una în care să te cunoști, să îți dezvolți pasiunile și să realizezi asupra cărui domeniu te vei concentra în viitor.   Tot acest proces se prezintă cu multă muncă, nimeni nu a zis că va fi ușor, iar de cele mai multe ori, așteptările noastre nu corespund cu realitatea.  După cum probabil știi deja, sistemul de învățământ românesc suferă și astăzi de lacune semnificative:

  • incertitudini din partea forurilor de decizie privind modul de susținere a examenelor
  • termene nerespectate de publicare a broșurii ca instrument orientativ pentru boboci
  • schimbări făcute peste noapte

 Aici am enumerat doar o parte dintre provocările pe care tinerii trebuie să le îndure, chiar dacă le aduc frustrare. Atât pe plan mental, cât și emoțional elevii sunt afectați de confuzie. De câte ori ai auzit replica ,,Te ajută pe mai departe!”?

Poate, de suficiente dăți încât să-ți dai seama că mulți dintre cei de vârsta ta nu mai fac față așteptărilor părinților care-i împing de la spate într-o direcție incertă sau cantității de teme. ,,Te ajută pe mai departe!” ajunge să fie o promisiune, al cărei rezultat nimeni nu ți-l poate garanta. Și dacă asta nu era destul, pandemia de Covind-19 a venit cu un sprijin precar din partea profesorilor care își limitează cât de mult se poate implicarea în spatele unui ecran de calculator.

Deci, încotro către liceu?

  Care sunt acele principii sănătoase pe care ar trebui să le urmezi din postura unui elev la final de gimnaziu? În cazul în care îți pui întrebări despre profilul pe care urmează să îl alegi, iată câteva informații utile care cu siguranță te vor ajuta să iei cea mai bună decizie în noua etapă, liceul:

1. Fiecare profil conține materii combinate și nu neapărat de nișă

  În primul rând, este bine să știi că niciunul dintre cele trei profiluri nu conține doar un singur gen de materii: matematică, română sau arte. Întotdeauna, materiile adiacente sunt combinate, iar diferenta dintre ele ține de numărul de ore alocate. În tabelul de mai jos, găsești avantajele și dezavantajele fiecărui profil, specializările incluse și, desigur, parcursul ulterior al studiilor superioare pentru care asigură cea mai bună pregătire.

Profil Avantaje Dezavantaje Facultăți recomandate Ce cuprinde fiecare
Real ● Medii mari și foarte mari la admitere, care sunt asociate cu o bună pregătire a elevilor
● Așteptarea ca profesorii de la clasă să fie bine pregătiți
● Este singurul profil care studiază pe parcursul celor patru ani toate tipurile de materii
● Limbile străine și competentele lingvistice nu sunt considerate o prioritate
● Volumul de teme este mare și timpul liber este redus
● Dificultatea materiilor face ca notele să fie mai mici și mediile la final de liceu mai reduse
Toate profilurile ● Matematică-Informatică
● Matematică-Informatică bilingv
● Matematică-Informatică intensiv informatică
● Științe ale naturii
Uman ● Accent mare asupra comunicării în limba română
● Posibilități mai mari pentru învățarea limbilor străine
● Pregatirea pentru a urma o facultate specifică profilului real este mai dificilă, din cauza faptului că anumite materii nu se studiază decât în primii ani de liceu (de ex. matematica) Litere, Filozofie, Drept, Relații Publice, Sociologie, Psihologie, Comunicare, Jurnalism, Limbi străine ● Filologie
● Filologie bilingv
● Științe sociale
● Științe sociale bilingv
Vocațional ● Te axezi pe ce ești bun și ce te pasionează ● Pentru a-ți schimba cariera ulterior este nevoie de învățare pe cont propriu Teologie, Conservator, Arte vizuale, Sport, Mecanică, Academia Tehnica ● Tehnologic
● Pedagogic
● Economic
● Arte
● Teologic
● Militar
2. Școala profesională vs. liceul teoretic? Alege în funcție de timpul disponibil!

Într-o școală de meserii tinerii învață o meserie care le oferă o calificare și perspectiva unui loc de muncă la final. În același timp, focusul este pe activitatea practică, iar orele de curs sunt în regim de seral, de aceea presupune un efort mai mare, iar randamentul în învățare poate fi mai mic.

3. ,,Aleg profilul eliminându-l pe cel care-mi place cel mai puțin?”

Sistemul clasic nu încurajează în prea mare măsură elevii să-și urmeze abilitățile, rezumându-se la respectarea unor standarde comune, care, pentru mulți elevi, nu dau roade. În cazul profilurilor uman și real, în primii doi ani de liceu se preda în mare parte aceeași materie. Diferențele dintre ele devin vizibile abia începând cu clasa a XI-a, atunci când materiile specifice profilului respectiv își măresc numărul de ore, fiind eliminate cele nespecifice.
Noi îți recomandăm să își faci o listă cu pasiunile tale și să alegi în funcție de stilul personalității, competențe și aptitudini. Alege după ce îți place să faci cel mai mult, doar așa vei fi motivat să îți duci la final studiile fără a simți că te pierzi pe parcurs!

4. ,,Până la urmă, liceul se alege din auzite?” Da și nu.

Singura activitate de cunoaștere pregătită pentru boboci se numește ,,Porțile deschise ale liceului”, în cadrul căreia viitorii absolvenți de gimnaziu sunt invitați să petreacă un număr de ore în diverse instituții pentru a-și da seama de atmosfera actuală și pentru a pune întrebări legate de activitățile extrașcolare. Din păcate, este prea puțin și ar fi bine-venite noi moduri în care tinerii sa aibă ocazia de a afla ce se învață atât la liceele teoretice, cât și la școlile profesionale. În acest ultim caz, informațiile despre ceea ce vor învăța și locurile unde pot profesa mai departe i-ar putea ajuta să ia o decizie potrivită lor. Pentru moment, însă, liceele sunt alese pe baza recenziilor de pe site-uri, a experiențelor povestite de cunoștințe sau a recomandărilor profesorilor.

5. Ce faci dacă ajungi la liceul/profilul nepotrivit? Simplu, decizi să faci o schimbare cât mai curând posibil.

Unii elevi preferă transferul la alt liceu sau un alt profil mai potrivit sau într-o unitate de învățământ unde învață alți prieteni sau foști colegi. Alții aleg să continue studiile acolo unde deja sunt înscriși, în încercarea de a face experiența de învățare cât de utilă și plăcută se poate.

,,Uneori am impresia că trăiesc doar pentru a rezolva subiecte la română și matematică” spun des mulți elevi de clasa a VIII-a.

  Presiunea pusă pe umerii elevilor este una foarte mare pentru vârsta de 14-15 ani. Stresul împreuna cu oboseala duc de multe ori la epuizare și, de acolo, la un randament scăzut. Din păcate, rareori cadrele didactice pun accent pe emoțiile elevului, fiind mai degrabă concentrate numai pe procesul de acumulare de cunoștințe, adăugând și mai mult de lucru pentru acasă și reamintindu-le permanent despre miza examenului. Adevărul e că să menții un echilibru între viața socială și susținere notelor la un nivel cât mai înalt nu este un lucru ușor întotdeauna. Avem nevoie de pauze, de momente de relaxare în care sa ne detașăm de obligații, fie ele de la școală sau de la serviciu. Nu uita că ești tânăr și studiile pot fi o oportunitate să te distrezi, să călătorești și să cunoști culturi noi.

  ,,Ideea ca nu intru la liceul dorit de părinți mă face să cred că se apropie sfârșitul lumii. Este ca și cum viața mea s-ar termina dacă pic examenul.”

  Când atracția elevului pentru un domeniu este în contradicție cu dorința părinților, pot apărea noi dispute, care creează și mai multă tensiune. Experiența unor liceeni care au succes și sunt fericiți cu alegerile lor ne arată că viitorul boboc trebuie încurajat și susținut să-și aleagă profilul și liceul. Acesta este un pas definitoriu în dezvoltarea lui, iar dacă alegerile îi vor fi mereu decise de cei din jur, atunci acesta va deveni un mic roboțel care îndeplinește sarcini și nu contribuie la găsirea soluțiilor. Și uite așa se ajunge la apelarea unor servicii psihologice care să te ajute să-și menții echilibrul interior. Nu spunem că nu este util, însă …

  Liceul este libertate și descoperire …

  Scopul liceului este să încerci cât mai multe lucruri, să participi la activități de voluntariat și să-ți dezvolți sau să-ți descoperi pasiunile, dincolo de materii și teme școlare. Majoritatea lucrurilor pe care le ai de învățat sunt cât se poate de logice. Nu te limita la a citi notițele din caiet și textele din manual, folosește internetul și platformele de socializare pentru a căuta informații, împărtășește opiniile cu diverși oameni, învață din experiența altora.

  Iar dacă-ți dorești o experiență de studii de neuitat după terminarea liceului, nu uita că noi, echipa High Edu, suntem aici ca să-ți îndrumăm pașii spre un viitor pe care ai să-l adori! 

Contact