De la Fashion Design la Business Administration in Belgia pe timp de pandemie

Business Administration, student international, universitate internationala, admitere universitate

Avem un anumit curaj pe care peste 10 ani nu o sa îl mai avem.

De la Fashion Design la Business Administration, Ana Sandru ne-a povestit cum a luat decizia să plece la studii la facultate Ku Leuven din Belgia. Proaspăt absolventă a Colegiului Național I.L. Caragiale din București, Ana era foarte hotărâtă să urmeze fashion design, ba chiar a testat acest domeniu participând la diverse cursuri în timpul liber pentru a fi sigură că acesta este drumul ei.

“După aceste cursuri de design, unde mi-a plăcut foarte mult și eram foarte fericită, am zis să merg la un târg care prezenta facultăți numai de design vestimentar. Chiar mă vedeam fiind designer vestimentar, dar mi-am dat seama că oricât de mult mi-ar plăcea, șansele să faci ceva pe cont propriu în domeniu sunt destul de mici, căci vei fi limitat de alte persoane de un renume mai mare. Am renunțat pentru că am realizat că nu voi putea fi eu.”

M-am trezit la început de clasa a 12-a că eram disperată.

Am zis întâi că rămân în țară, pe psihologie. Am renuntat după și la această opțiune. Cineva mi-a recomandat să merg la un curs într-un weekend și mi-am zis <<De ce nu?Ce am de pierdut?>>. La un moment dat am făcut la acel curs și niște teste de personalitate și în urma acestor teste mi-a ieșit că ar trebui să mă îndrept spre zona de comunicare. În același timp, în jurul meu vedeam pe mulți că erau înnebuniți după management hotelier, și atunci am zis să mă îndrept către asta. Am optat inițial pentru Hotelschool The Hague în Olanda, însă după mai multe discuții cu mentorii de acolo, care chiar absolviseră recent, au zis că nu recomandă facultatea dacă nu sunt sigură că vreau să lucrez în hoteluri și regimul ospitalier.

“Așa că după și mai mult research, am găsit facultatea Ku Leuven în Belgia. Ironia face că eu la 18 ani de ziua mea mi-am vizitat mătușa acolo și chiar mă îndrăgostisem de oraș. Și acum iată, plec acolo la studii. În plus, pe mine mă avantajează că pe lângă cursurile care sunt în limba engleză, ei vorbesc și limba franceză, care îmi place foarte mult și o înțeleg deja foarte bine.”

Cât despre cerințele facultăților în străinătate, am aflat că cele mai comune sunt diploma de limbă engleză ( în cazul Anei, CAE), CV cu tot parcursul tău în liceu ( proiecte, cursuri, voluntariate, abilități etc) și scrisoare motivațională. În plus față de acestea, Anei i s-a cerut un examen de matematică, nefiind pe profil de real. Cei care dau bacul la matematică le va fi echivalat cu acesta.

De ce Business Administration?

Am ales business administration pentru că mi s-a părut ca te învață puțin din fiecare, în așa fel încât  înveți să-ți evaluezi propriile tale calități, îți dai seama ce vrei să faci exact, nu te îngrădește.

Cum se va desfășura anul academic următor, pe timp de pandemie?

Mie mi-au zis că trebuie sa merg acolo. Nu sunt pregătită spiritual, cursurile se țin în campus. Pot spune ca mi-e frica dată fiind situația actuală. Mi-e frică puțin și de cum o sa fie oamenii acolo, dacă o sa fie mai buni decât mine, au alt sistem de educație la bază.

Mi se pare foarte greu în 2020, prinși cu atâta informație sa găsești ceva exact ce-ți place. De asta încurajez pe toata lumea sa facă cât mai multe cursuri. Dacă simți că-ți place ceva, fă. Pentru că abia în momentul în care încerci, vezi dacă acel lucru este pentru tine.

Un sfat pentru viitorii studenți….

Dacă acum nu încerc să mă rup, să învăț ce înseamnă viața, când o fac? Cât de rău poate fi? Da, o sa fie complicat la început, pentru că este ceva nou și n-ai nicio idee ce ai de făcut. Dar gândește-te cât de frumos o sa fie după, când o sa fii în control în viața ta și o să iasă ceva atat de minunat și nu cred că poți sa ai niciun regret. Ce regret ai putea sa ai?

Experiența asta o să te ajute să crești într-un fel în care n-ai fi reușit. Dacă pleci peste 10 ani, o să ai altă viziune. Acum noi suntem copii, avem libertatea de a învăța și posibilități, avem un anumit curaj pe care peste 10 ani nu o sa îl mai avem. Acum nu te mai limitează nimic. Faci ce vrei și ce simți. Poate nu ești sigur, dar simți. Ai nevoie sa înveți niște lucruri pe care aici simți ca nu poți. Pur și simplu simți.  

Contact